Aceasta este lumea mea și-mi place să trăiesc în ea!
S-a descoperit primul medicament protector al rinichiului

Alandala

Cercetătorii de la Spitalul General Universitar Gregorio Marañón din Madrid au descoperit o moleculă care acționează ca  protector pentru toxicitate renală împotriva altor medicamente comune în practica clinică umană. Centrul Comunității Madrid a patentat această moleculă, astfel că aceasta va deveni primul nefroprotector care a fost dezvoltat și ar ajuta pacienții în prevenirea insuficienței renale acute, care mai mult de 40 la suta din cazuri este generată de efectele secundare ale tratamentelor medicale și farmacologice.

Alberto Tejedor, Alberto Lázaro, Maria Angeles Gonzalez-Nicolas, Sonia Camaño și Blanca Humanes, cercetători ai laboratorului de fiziopatologie renală, din cadrul Departamentului de Nefrologie a spitalului Gregorio Maranon, au arătat că cilastatina protejează rinichiul în proportie  de 80 la sută, față de toxicitatea provocată de medicamente  cum ar fi : cisplatina, gentamicina sau ciclosporina, esențială în tratamentul anumitor tipuri de cancer, transplant sau infecții. Aceste medicamente, atunci când cauzează toxicitate renală,  trebuie  înlocuite sau uneori întrerupte, ceea ce generează costuri mari și implicit riscuri mari pentru pacient în aceste cazuri.

Noul medicament îmbunătățește tratamentul în boli precum cancerul, infectia cu HIV si permite administrarea imunosupresoarelor în cazurile de transplant, scazând astfel, riscul de respingere precum și a altor antibiotice a căror toxicitate renală crescută a limitat utilizarea acestora în diferite infecții.

Această descoperire este rezultatul unei cercetări pe care Spitalul Gregorio Maranon a început-o în anii ’90, condusă de Alberto Tejedor, împreună cu încă zece cercetători. Aceștia au inceput să studieze cilastatina ca potențial nefroprotector,  împotriva acțiunii toxice a ciclosporinei, un medicament frecvent utilizat în transplanturi  și ulterior, în alte medicamente, cum ar fi : chimioterapeutice, analgezice, antibiotice, antifungice, contraste de iod, antiretrovirale și imunosupresoare . În toate cazurile, cilastatina a demonstrat efectul său protector, prevenind deteriorarea funcției renale. În plus, studiile au arătat, de asemenea, că cilastatina nu reduce , în nici un caz, efectul terapeutic al medicamentelor.

Spitalul Gregorio Maranon a  publicat studiile în reviste științifice internaționale care arată rezultate preclinice relevante. Cercetătorii continuă să lucreze cu compania biofarmaceutică Spherium Biomed, cărora le-a oferit brevetul pentru a produce medicamentul și utilizarea lui in practica clinică.

Această cercetare a beneficiat de sprijinul financiar al Comunității Madrid, prin intermediul programului „BIO“ al Ministerului Educației și Institutului de Sănătate Carlos III și de colaborarea cu Universitatea Complutense din Madrid.

Ce este „insuficiența renală acută“?

Rinichii filtrează aproximativ 200 litri de sânge pe zi pentru a produce până la doi litri de urină.  În acest proces de filtrare, reziduurile corpului (uree, acid uric, creatinină, potasiu, fosfor) sunt îndepărtate printr-un sistem complex care include filtrarea mecanismelor, reabsorbție și excreție. Atunci când rinichiul prezintă „insuficiență renală acută“-  adică nu are capacitatea de a elimina aceste toxine din sânge- apar boli cronice sau chiar moartea.

Cauzele insuficienței renale acute sunt foarte diverse, variind de la infecții la otrăviri grave și afectează unu din cinci adulți și unu din trei copii, cu o rată de mortalitate cuprinsă între 50 și 80%. În plus, apare la 7% dintre pacienții spitalizați și la 36-67% dintre pacienții bolnavi. Prin urmare, o insuficiență renală prelungită crește rata de readmisie și afectează, probabil, supraviețuirea pe termen mediu.

Insuficiența renală acută apare ca efect secundar, nu numai de boli cronice, în special diabetul zaharat, dar, de asemenea, ca urmare a unor tratamente medicamentoase folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni, provocate de infecții. De fapt, mai mult de 40% din insuficiența renală acută este legată de efectele secundare ale tratamentelor farmacologice sau medicale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine


Sunt un cetățean al României. O Românie în care să îmi fie drag să trăiesc.

Cele mai populareVREAU SĂ TRĂIESC!!!

Mă numesc Răzvan. Am doar 1 an și 9 luni si sufăr de o formă congenitală de sindrom nefrotic. Sunt internat din octombrie 2016, la Clinica Pediatrie 2, Cluj Napoca, secția de nefrologie. Medicii au incercat diverse tratamente, pe uneleCitește mai multDrepturile pacienților? Doar pe hârtie.

Sâmbăta trecută, am fost nevoită să ajung și la  UPU pe Moților, cu copilul cel mic. Febră 40 de grade, care nu ceda la nimic. Am luat un taxi, că la salvare aveam ceva de așteptat și am ajuns laCitește mai multDe ce contează bacul?

Deși auzisem destule zvonuri,  nu puteam să cred că la școala postliceală de asistenți medicali, te poți înscrie fără diploma de bacalaureat. Însă articolele din presă de săptămâna trecută mi-au confirmat acest fapt. Și recunosc că am avut un șoc. Un mareCitește mai mult


© 2019 În lumea mea!