Aceasta este lumea mea și-mi place să trăiesc în ea!
Serviciul de urgență e de urgență!

Dileme Din spitale adunate

Circul mediatic despre cauza morții artistului Gyuri Pascu, mă dezgustă, de-a dreptul. De ce nu poate fi lăsat să se odihnească în pace? Ce rost mai are tevatura asta? Pentru cine și pentru ce? Are cineva, ceva de câștigat? Cred că nu. Mai contează acum,pentru el, dacă a fost culpă medicală sau nu? Mai contează dacă a fost adeptul unui cult sau nu? Cu ce îl mai ajută? Cu nimic. Ce se încearcă de fapt? O altă mușamalizare a incompetenței din sistem? Pentru că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că există o mare problemă în sistemul de urgență: incompetența și indiferența.

Toată tevatura aceasta îmi trezește amintiri dureroase petrecute în urmă cu mai bine de doi ani în familia mea. Un tânăr de 27 ani, acuză dureri abdominale si stare de rău și cheamă salvarea. Era la aproximativ treizeci de kilometri de Cluj, acasă la părinți. După 1 oră și ceva, ajunge prima ambulanță. O ambulanță de ” consultație „, fără nimic, doar cu un asistent. Pacientul era deja prăbușit, pe podea, inconștient, însă în viață. Cadrul medical a realizat la fața locului ” că nu avem cele necesare” și a solicitat o altă ambulanță de tip „urgență”. A doua a ajuns după altă oră. Evident nu s-a putut salva pacientul. S-a constatat decesul. Medicul de urgență, a considerat că ar fi util să spună ceva de consolare, mamei îndurerate: ” doamnă, îmi pare rău, dar și dacă am fi ajuns mai repede, tot așa s-ar fi întâmplat. Embolia pulmonară este una din bolile care nu are șanse de supraviețuire”. Mama nu a fost consolată de aceste cuvinte. Ea e sigură chiar și acum, după mai bine de doi ani, că dacă prima ambulanță ar fi venit mai repede, dacă nu ar exista acest sistem de ” ambulanță de consultație ” fiul ei ar fi trăit si azi. Probabil și Gyuri. Nu înțeleg, sincer, acest sistem. Păi dacă suni la urgență, ar trebui să primești consult de urgență. Nu consultație de ambulator. Iar cei de la triaj cum consideră prin telefon dacă e urgență sau nu? În funcție de ce? De vârstă? De simptome? Adevărul este că nu poți face triaj la telefon. Cel de la capătul firului nu dă informații complete sau corecte. Un om fără cunoștințe medicale nu descrie corect simptomatologia sau poate nu consideră importante unele informații, de fapt vitale. De aceea serviciul de ambulanță e serviciu de urgență!!! Sau nu???!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine


Sunt un cetățean al României. O Românie în care să îmi fie drag să trăiesc.

Cele mai populareVREAU SĂ TRĂIESC!!!

Mă numesc Răzvan. Am doar 1 an și 9 luni si sufăr de o formă congenitală de sindrom nefrotic. Sunt internat din octombrie 2016, la Clinica Pediatrie 2, Cluj Napoca, secția de nefrologie. Medicii au incercat diverse tratamente, pe uneleCitește mai multDrepturile pacienților? Doar pe hârtie.

Sâmbăta trecută, am fost nevoită să ajung și la  UPU pe Moților, cu copilul cel mic. Febră 40 de grade, care nu ceda la nimic. Am luat un taxi, că la salvare aveam ceva de așteptat și am ajuns laCitește mai multDe ce contează bacul?

Deși auzisem destule zvonuri,  nu puteam să cred că la școala postliceală de asistenți medicali, te poți înscrie fără diploma de bacalaureat. Însă articolele din presă de săptămâna trecută mi-au confirmat acest fapt. Și recunosc că am avut un șoc. Un mareCitește mai mult


© 2019 În lumea mea!