Aceasta este lumea mea și-mi place să trăiesc în ea!
De ce contează bacul?

Alandala

Deși auzisem destule zvonuri,  nu puteam să cred că la școala postliceală de asistenți medicali, te poți înscrie fără diploma de bacalaureat. Însă articolele din presă de săptămâna trecută mi-au confirmat acest fapt. Și recunosc că am avut un șoc. Un mare șoc, din care nici până acum nu m-am trezit. Mai ales după ce am citit și comentariile la aceste articole. Unul dintre ele :„Nu mi se pare normal ca sa se ceara Bacul pentru asa ceva ! Eu nu cred ca tine asta de pregatirea unui asistent de notele primite in liceu sau Bac, ci pregatirea pe care o primeste elevul/studentul aflat in scolile sanitare . Daca s-ar aproba aceasta lege sa se aplice si pentru cei care sunt astazi asistenti fara bac si veti vedea ca mai bine de jumatate sunt fara Bac. Si atunci unde ajungem? fara personal?” sau altul:„IELEVANT BACU IN ZIUA DE AZI.C ARE A FACE MATEMATICA CU SANATATEA. N -VETI DECIT SA DA-TI EXAMEN PANRU POSTLICEALA LA ANATOMIE.ORICUM ASISTENTII SCRIU MAI FRUMOS SI MAI CITET DECIT MEDICII SI FAC FOARTE MULT DIN MUNCA LOR.” Sau: „Icredibila explicatie…eu personal nu am luat bacalaureatul pt.ca matematica la bac a fost grea pentru mine…desi la restul probelor am dpasit nota 9 ,am absolvit o scoala sanitara cu media generala 9…si sunt chiar apreciat in UK pentru capacitatile mele in asistenta medicala…va intreb cu ce ma face lipsa bacalaureatului insuficient de devotat profesiei de asistent medical?” . Și ne mai mirăm că în acest caz se întâmplă, atâtea aberații în spitale și cabinete medicale? Hai să fim serioși? Cum dracu’ să te faci asistent medical să ai grijă de viața bolnavului, când tu nu știi să scrii corect? O greșeală de scriere, poate însemna, o medicație greșită, o virgulă pusă greșit la o doză de perfuzie face diferența între viață și moarte. Probabil că și aia care a omorât un om că a pregătit placa de grup sangvin era tot fară bac. Și pentru ea de ce ar fi fost important să păstreze ordinea serurilor test. Că-i tot aia. B3 cu A2. Niște litere și cifre fără importanță. Poate așa e, în capul ei, dar omul a murit. Pentru el avea importanță. Era diferența între viață și moarte. Sau poate că medicul acela, după ce a văzut 35 de pacienți în gardă, a greșit doza de administare a antibioticului la copil. E om, se poate întâmpla oricui să greșească, dar tu ca asistent medical care administrezi medicația ce faci? Îl omori cu medicația greșită sau o administrezi pe cea corectă? Sau pentru tine chiar nu contează? Că nu e importantă matematica și nu e necesar să cunoști regula de trei simplă. Probabil dacă o știai pe asta, luai măcar 5 la bac. Și probabil că dormi liniștit cu capul pe pernă noaptea chiar dacă l-ai omorât. Dar știi ceva? Faptul că nu știi, nu te disculpă de vină. Ești vinovat, oricum ai lua-o. Și chiar dacă acuma nu ai nici o remușcare, cu siguranță, mai târziu vei avea. Și poate vei simți pe pielea ta, ce înseamnă o asistentă fără bac. Deși, eu nu îți doresc.

Dragi colegi, vă rog, nu acceptați, asemenea oameni să vă fie colegi. Refuzați să munciți alături de ei. Este bătaie de joc și sfidare la adresa noastră, a celor care am învățat pe rupte, am muncit , am  ținut și ținem în spate sistemul medical, am corectat tratamente, am ajutat și îngrijit bolnavi. Plus că mi se pare ofensator să se facă echivalarea studiilor. Cum adică unul care nu știe să scrie și citească să aibă același statut cu mine care am învățat pe brânci, atâția ani? Nici nu vreau să mă gândesc, vre-o secundă, că aș putea ajunge la un serviciu de urgență și că viața mea ar putea atârna de o virgulă sau un scris corect. Nu știu cum ar fi mai bine. Să facem petiție on line? Să punem presiune pe sindicat sau OAMMR? Eu cred, sincer, că lucrurile au ajuns prea departe și trebuie schimbat ceva. Voi ce părere aveți?

 

 

Care

Care

 


12 răspunsuri la “De ce contează bacul?”

 1. Attila spune:

  EU cred ca SI cei cu Bacalaureat pot gresi Dar buba o vad in Alta parte , scolile postliceale sanitare neacreditate de ministeru invatamantului Dar dau licenta la cele de stat SI promoveaza 99,9%!!! Posturi acordate PCR(pile, cunostinte, relati) de aceea nu profesez ca asistent medical. Salarii mizere. Stie lumea CE salariu are un asistent medical ?? Lucreaza in ture , nu are sarbatori….

  • ioana s. spune:

   @ attila: Da, ai dreptate. Însă indiferent cum ar fi, Ministerul Sănătații ar trebui să ia atitudine. Și noi cei care muncim pe rupte în sistem. Sunt convinsa ca în curând nu o sa mai muncesc nici eu in sistemul acesta de doi lei, cu asemenea specimene, dacă nu se schimbă nimic.

 2. valentina spune:

  Hai sa fim seriosi,credeti ca malpraxisul din spitale il fac cei fara bac? Eu nu cred,aia fara bac sunt mai constiinciosi si mai devotati decat cei care sunt cu nasu pe sus ca au luat 5 la Bac si fac pe ‘profesionistii’…am intalnit atatea cazuri de angajati cu bacu’ luat si habar n aveau de capu lor…

 3. Lorena spune:

  OAMMR PRAHOVA nu elibereaza Alp fara diploma de bac….nu stiu in alte judete cum se practica,dar nu mi se pare normal altfel.

  • Maria spune:

   Da asa este ordinul asistentilor nu elibereazul avizul de libera practica fara bac si cum se intampla ca doamna care spune ca munceste in strainatate poate profesa aceasta meserie fara acel certificat de conformitate deoarece si pentru acela ti se cere diploma de bacalaureat. E aberant!

  • ella spune:

   te contrazic…cunosc persoane fara bacalureat care au luat certificatul oammr… filiala prahova…pana la urma un plic doua incape in buzunar, in conditiile in car enu vine nimeni sa controleze.

 4. Roxana spune:

  Ioana, este nevoie de oameni ca si tine …”lucrurile au ajuns prea departe” , vorba ta…prea departe de ceea ce inseamna responsabilitate, respect fata de profesia ta si respect fata de miza Sistemului de Sanatate si Educatie si cel mai grav fata de umanitate. As propune autoeliminarea…dar oare cati dintre noi constientizam gravitatea problemelor reale? Ma tem ca lucrurile trebuie schimbate din radacina…Si atunci de ce nu e important doar bacul ? De ce e importanta si modelarea personalitatii omului?? Ma intreb si eu…Felicitari pentru analiza ta!

  • ioana s. spune:

   @Roxana.Modelarea personalitatii începe în familie, apoi continuă la școală,în societate, relații interumane și sociale… Poate că sunt și persoane care se autoelimină, dar ce facem cu spiritul de turmă?

 5. Roxana spune:

  Corect, proiecte pentru „reeducarea” parintilor , profesorilor…de asta vorbeam de schimbarea din radacina…de o schimbare radicala este nevoie si de acolo incepe. Spiritul de turma isi poate pierde din efectul asupra noastra si asupra intregii societati…mai ales daca indreptam atentia asupra lucrurilor si ne ridicam intrebari, asa cum o faci si tu…Pentru ca „am ajuns departe” de un bun mers al lucrurilor…drumul este destul de lung…

 6. Roxana spune:

  Ministrul Educatiei de acum are in desfasurare proiecte de genul acesta…si eu sunt total de acord. Este nevoie de o analiza riguroasa a problemelor care exista in domeniile profesionale de la noi din tara, pentru a culege cat mai multe informatii si a putea implementa astfel de proiecte cu obiective realizabile.

 7. Elena spune:

  Atat de discutat,cu bac??fara bac???sunt multiiii care au bacul?cum?asta va intereseaza,ca uni au avut noroc si au luat bacul cu copiatul,alti au invatat,nimeni nu iti garanteaza ca daca ai bacul esti capabil sa practici o meserie,va luati de un bac???dar cei care ne conduc,ei au fost super destepti au luat BACUL cu 10,au facut liceul la seral si dupa diploma de doctorat…pe bune,trebuie sa iti placa sa faci o meserie,sa o faci cu drag si o vei face bine,nu diploma de bac defineste un om…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine


Sunt un cetățean al României. O Românie în care să îmi fie drag să trăiesc.

Cele mai populareVREAU SĂ TRĂIESC!!!

Mă numesc Răzvan. Am doar 1 an și 9 luni si sufăr de o formă congenitală de sindrom nefrotic. Sunt internat din octombrie 2016, la Clinica Pediatrie 2, Cluj Napoca, secția de nefrologie. Medicii au incercat diverse tratamente, pe uneleCitește mai multDrepturile pacienților? Doar pe hârtie.

Sâmbăta trecută, am fost nevoită să ajung și la  UPU pe Moților, cu copilul cel mic. Febră 40 de grade, care nu ceda la nimic. Am luat un taxi, că la salvare aveam ceva de așteptat și am ajuns laCitește mai multDe ce contează bacul?

Deși auzisem destule zvonuri,  nu puteam să cred că la școala postliceală de asistenți medicali, te poți înscrie fără diploma de bacalaureat. Însă articolele din presă de săptămâna trecută mi-au confirmat acest fapt. Și recunosc că am avut un șoc. Un mareCitește mai mult


© 2019 În lumea mea!