Aceasta este lumea mea și-mi place să trăiesc în ea!
Brâncuși nu-i al meu.

Alandala

De ceva vreme, circulă în mass-media o campanie care pe mine mă exasperează la maxim :” Brâncuși e al tău .Donează și tu!”. Hai,no, serios! Cum sa fie al meu Brâncuși? Prin ce minune genetică, a devenit al meu? Stai să mă lămuresc un pic. Deci, Brâncuși s-a născut la Hobita, intr-o zi de 19 februarie a anului 1876. A făcut școala primară, școala de arte și meserii si școala de Belle Arte în România unde lucrările sale de început au fost apreciate si chiar medaliate. În anul 1903, după realizarea bustului dr.gen Carol Davilla, pleacă la Paris pe jos, deoarece acei care ii comandaseră lucrarea nu au apreciat bustul, gasind destul de multe de comentat, la adresa lucrării. Jignit de acest fapt, nu mai încasează banii promiși si se hotărăște să plece spre Paris pe jos. Alungat cumva din România, Brâncuși este adoptat cu brațele deschise de Franța, unde devine cetățean francez, in 1952. Chiar dacă a trăit in Franța, sufletul lui  a ramas in România, de aceea a facut o ofertă statului roman de a-i lasa moștenire, atelierul din Paris si peste 200 de lucrari. Academicienii si intelectualii romani, adunați intr-o ședință ( 7 martie 1951) au refuzat aceasta ofertă. Ofertă de care s-a bucurat statul francez.Era in perioada comunistă, veti spune! Da, dar de la așa zisa Revoluție au trecut mai bine de 25 de ani si vin cu intrebarea, ce a facut statul roman ca Brâncuși sa fie din nou al meu? A renunțat cumva, la cumpărarea de elicoptere sau avioane de protocol să cumpere o operă de-a lui Brâncuși? S-au investit bani in artă sau in alte proiecte artistice, care să îmi demonstreze mie, că statul roman apreciază arta si cultura? Nu.Se transmite mai departe generațiilor tinere, pasiunea pentru cultura si frumos? Nu. A protejat in vre-un fel lucrarile lui Brâncuși de la Targu-Jiu? Da. Angajând muncitori restauratori, care le-au spalat ca pe niste covoare, distrugându-le. E adevarat, au scos monede si bancnote cu chipul si lucrarile lui Brâncuși, cu ocazia unor comemorari. Și asta tot in scop de profit. Ce e cu aceasta campanie de fapt? un mare bullshit. De ce? Statul roman, nu găsește bani să investească în achiziționarea lucrării și apeleaza la  popor, manipulandu-l.” Aceasta lucrare trebuie să rămână în Romania, e o valoare națională” se traduce în ” E o investiție bună, putem câștiga mult din ea, dar cum sa facem să plătim cât mai puțin? Că de fapt banii ăștia pe care ar trebui să îi alocam pe cumpararea lucrării, îi putem folosi la altceva… Dacă investim puțin, mai găsim și alți proști să investească , câștigul e fenomenal.Ne riscăm? ” Cam asa stau lucrurile din punctul meu de vedere. Din pacate, Brâncuși este de fapt o afacere bună, cu câștig garantat. Adică o altă vacă de muls!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine


Sunt un cetățean al României. O Românie în care să îmi fie drag să trăiesc.

Cele mai populareVREAU SĂ TRĂIESC!!!

Mă numesc Răzvan. Am doar 1 an și 9 luni si sufăr de o formă congenitală de sindrom nefrotic. Sunt internat din octombrie 2016, la Clinica Pediatrie 2, Cluj Napoca, secția de nefrologie. Medicii au incercat diverse tratamente, pe uneleCitește mai multDrepturile pacienților? Doar pe hârtie.

Sâmbăta trecută, am fost nevoită să ajung și la  UPU pe Moților, cu copilul cel mic. Febră 40 de grade, care nu ceda la nimic. Am luat un taxi, că la salvare aveam ceva de așteptat și am ajuns laCitește mai multDe ce contează bacul?

Deși auzisem destule zvonuri,  nu puteam să cred că la școala postliceală de asistenți medicali, te poți înscrie fără diploma de bacalaureat. Însă articolele din presă de săptămâna trecută mi-au confirmat acest fapt. Și recunosc că am avut un șoc. Un mareCitește mai mult


© 2019 În lumea mea!